Γιατί χρειάζονται ιστοσελίδα οι μικρές επιχειρήσεις

Εισαγωγή

Υπάρχουν εκατομμύρια websites στο internet, ωστόσο πολλά από αυτά δεν εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Ποιος όμως είναι ο σκοπός μιας ιστοσελίδας που ανήκει σε επιχείρηση η οποία δε βασίζει τη λειτουργία της στο internet και στους υπολογιστές; Εκτός από τις online πωλήσεις, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για την εταιρική παρουσία στο διαδίκτυο:  για να αποσυμφωρίσει δευτερεύουσες δραστηριότητες, να έχει φθηνή διαφημιστική προβολή ή απλώς να παρέχει ενημέρωση για τη λειτουργία και τη δραστηριότητα της επιχείρησης.

Τύποι ιστοσελίδων επιχειρήσεων

Στην πραγματικότητα υπάρχουν 2 τύποι ιστοσελίδων, αυτός που πουλά online προϊόντα και υπηρεσίες και αυτός που απλώς έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Οι δύο αυτοί τύποι μπορούν να επεκταθούν σε μεγάλο βαθμό, καλύπτοντας πλήθος προϊόντων ή υπηρεσιών και διάφορες κατηγορίες ενημέρωσης, π.χ. forum, blogs, wiki κτλ. Στο παρόν άρθρο, θα επικεντρωθούμε στους λόγους για τους οποίους κάποιος θα πρέπει να έχει website ενημερωτικού χαρακτήρα για την επιχείρηση του.

Λόγοι για να έχει μια μικρή επιχείρηση ιστοσελίδα

Ο πρώτος λόγος για τον οποίο μια μικρή επιχείρηση θα πρέπει να διαθέτει ιστοσελίδα είναι για να ανακουφίσει τις δευτερεύουσες εργασίες της. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν επαναλαμβανόμενες διαδικασίες οι οποίες πρέπει να εκτελούνται καθημερινά. Εάν μπορέσουν να ικανοποιηθούν κάποιες από αυτές τις εργασίες με αυτοματοποιήσεις μέσω του ιστότοπου με αλληλεπίδραση με τον πελάτη τότε προσθέτετε στον ιστότοπο επιχειρησιακή αξία. Ένα πολύ απλό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μια φόρμα που κάθε φορά θα τη συμπληρώνουν οι πελάτες online. Έτσι θα περισσεύει χρόνος στον υπάλληλο τον οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει για άλλες εργασίες. Επιπλέον, θα εξοικονομίσετε χρήματα από χαρτί, έξοδα αποστολής, φακέλου και χρόνου καθώς τα δεδομένα θα βρίσκονται στα χέρια σας με τη μορφή που εσείς θέλετε.

Ο επόμενος λόγος για να αποκτήσετε ιστοσελίδα είναι για την προώθηση της επιχείρησης. Εάν έχετε επιχείρηση, τότε θέλετε ο κόσμος να γνωρίζει την ύπαρξη της. Με το internet, μπορεί ο κόσμος πολύ εύκολα να σας εντοπίσει, ενώ αν δε διαθέτετε δικτυακό τόπο τότε είναι πολύ πιθανόν να χάνετε καθημερινά πιθανούς πελάτες που βρίσκουν τους ανταγωνιστές σας και όχι εσάς.

Επίλογος

Ακόμη κι αν οι δύο παραπάνω λόγοι δεν σας έπεισαν, τότε και πάλι θα πρέπει να προχωρήσετε στην απόκτηση ιστοσελίδας για την επιχείρηση σας, ακόμη κι αν απλά τοποθετήσετε σε αυτή τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Στο παρελθόν, ο κόσμος αναζητούσε επαγγελματικούς καταλόγους για να εντοπίσει μια επιχείρηση, ωστόσο πλέον χρησιμοποιεί τις μηχανές αναζήτησης. Γι' αυτό και θα πρέπει τουλάχιστον να έχετε ένα website με τα στοιχεία επικοινωνίας σας.