Σχετικά με το Load Average

Εισαγωγή

Ο φόρτος του server ουσιαστικά είναι ένας αριθμός. Ο αριθμός έχει τη μορφή Χ.ΧΧ και παίρνει τιμές που ξεκινάνε από το 0.00. Ο αριθμός αυτός εκφράζει το πλήθος των διεργασιών που περιμένουν στην ουρά για να εκτελεστούν από τον επεξεργαστή. Φυσικά, το φορτίο υπολογίζεται για συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου και φυσικά, όσο μικρότερος είναι ο αριθμός τόσο το καλύτερο. Μια υψηλή τιμή συνήθως μεταφράζεται με μειωμένη απόδοση του server.

Πώς μπορείτε να βρείτε το φόρτο ενός server

Μπορείτε να βρείτε το φόρτο του server αν συνδεθείτε μέσω ssh στο λογαριασμό σας και πληκτρολογήσετε τη εντολή uptime. Έτσι, θα σας εμφανιστεί το server load και θα παρατηρήσετε ότι η τιμή του αλλάζει πολύ συχνά. Αυτό συμβαίνει γιατί υπολογίζεται στιγμιαία. Οι απόψεις διαφέρουν αρκετά στην ερμηνεία του φόρτου, ωστόσο θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι όταν το server load είναι κάτω από την τιμή 1.00, δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κανένα πρόβλημα απόδοσης και ταχύτητας στον ιστότοπο σας. Η αβεβαιότητα αυξάνεται όταν το server load ξεπερνά την τιμή 1.00. Οι περισσότερες εταιρείες web hosting εφαρμόζουν τον παρακάτω κανόνα: εάν ο server διαθέτει επεξεργαστή με ένα πυρήνα, ο φόρτος πάνω από 1.00 δεν θεωρείται καλός. Εάν υπάρχουν 2 πυρήνες, το server load πάνω από 2.00 δεν είναι καλό και ούτω καθεξής. Πρέπει όμως να καταλάβετε ότι αυτές τις τιμές είναι μέσες τιμές του φόρτου. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε το load average για τα τελευταία (1) 5 λεπτά, (2) 10 λεπτά και (3) 15 λεπτά.

Δεν είναι όλες οι διεργασίες ίδιας βαρύτητας

Όλοι οι web servers υπερφορτώνονται κάποιες στιγμές, είτε επειδή κάποιος χρήστης κάνει κατάχρηση των πόρων, είτε λόγω overselling ή άλλων παραγόντων. Οι διεργασίες που απαιτούν πολλούς πόρους συνήθως προγραμματίζονται από το web host να τρέχουν σε στιγμές που δεν έχει κίνηση ο server. Πάντως, με τους σύγχρονους επεξεργαστές σήμερα, ακόμη κι όταν ο φόρτος ξεπερνά το 2.00 ο server ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα. Θυμηθείτε τον ορισμό: ο φόρτος του server παρουσιάζει τον αριθμό των διεργασιών που περιμένουν να εκτελεστούν από τον επεξεργαστή. Δεν είναι όμως όλες οι διεργασίες ίδιες! Εάν οι διεργασίες είναι χαμηλής προτεραιότητας, όταν εμφανιστεί διεργασία με υψηλή προτεραιότητα τότε αυτή θα εκτελεστεί σχεδόν άμεσα, προσπερνώντας τη διεργασία χαμηλής προτεραιότητας.

Συμπεράσματα

Ο φόρτος του server είναι απλώς ένας παράγοντας ανάμεσα από πολλούς άλλους  (χρήση μνήμης, χρήση επεξεργαστή, μέγεθος του swap) και συχνά επηρεάζεται από αυτό. Για παράδειγμα, εάν ο server έχει λίγη μνήμη RAM,  θα χρησιμοποιήσει το swap. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργεί έντονα το σκληρό δίσκο, το οποίο θα αυξήσει τη χρήση CPU και σαν αποτέλεσμα θα αυξηθεί το server load και οι σελίδες θα ανταποκρίνονται πιο αργά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η λύση είναι απλή: περισσότερη μνήμη RAM. Αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερη χρήση του swap, χαμηλότερη χρήση CPU, χαμηλότερο φόρτο και γρηγορότερη ανταπόκριση. Θα πρέπει να παρατηρείτε συχνά το πως συμπεριφέρεται ο server. Εάν ο server είναι γρήγορος, ο φόρτος του server δε σημαίνει τότε πολλά. Εάν όμως παρατηρήσετε ότι το server load βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο σε υψηλά επίπεδα, θα πρέπει να ζητήσετε από το web host σας να κάνει κάτι γι' αυτό ή να σας μεταφέρει σε άλλο server με χαμηλότερο load.